Nový pohľad na úchvatný svet včely medonosnej.
Úspešné cesty k zdraviu včiel Blaho včelstva závisí od podmienok prostredia a chovu. V tejto knihe nájdu včelári rady napísané zrozumiteľne a podľa najnovších vedeckých poznatkov. Dozvedia sa, ako majú svoje včelstvá viesť a starať sa o ne, aby predišli chorobám.
V knihe autor podrobne popisuje cestu k dosiahnutiu naozaj silných včelstiev, pretože len silné včelstvá prinesú v ťažších podmienkach včelárom vysoký výnos. Ohlas, ktorý táto kniha vyvolala, dokladá, že sa z nej môžu priučiť nielen včelári z horských oblastí.
Medovica je ... sladká, lepkavá tekutina, ktorú zbierajú včely na ihličií, listoch a vetvičkách rastlín.
Včelárstvo je jedným z najstarších odborov ľudskej činnosti, včelie produkty boli pre človeka dôležitou zložkou potravy od samého začiatku vývoja a svoje miesto vo výžive si udržujú dodnes. Rovnako dôležitá je aj schopnosť včiel opeľovať rastliny a tým zvyšovať výnosy pri pestovaní kultúrnych plodín. Život včelieho spoločenstva a chov včiel je však nesmierne zaujímavý aj sám o sebe, a tak je dnes včelárstvo aj odborom, ktorý okrem hospodárskeho úžitku prispieva aj prospešnému tráveniu voľného času a rozvíjanie vzťahu k prírode.
Včely opeľujú rastliny a ľuďom tiež poskytujú po stáročia známe a využívané produkty - med, vosk, peľ, materskú kašičku, propolis a jed. Dalibor Titer, dlhoročný pracovník Výskumného ústavu včelárskeho v Dole a známy včelár, využil nové poznatky získané vo VÚVč aj publikované vo svetovej literatúre a o včelích produktoch napísal túto príručku.
Záujemcom o včelárenie kniha ponúka základné informácie o všetkom, čo by mal začínajúci včelár vedieť.
Autor ponúka celistvý pohľad na zdravé a choré včelstvá a jeho snahou je pomôcť chovateľom sa dobre v tejto problematike zorientovať, včas rozpoznať príznaky napadnutia včiel a zvoliť účinný postup nápravy.
Základné pravidlo ekologického včelárenia znie: potreby, nároky a vitalita včelstiev stojí nado všetko, množstvo vyprodukovaného medu je až na druhom mieste. Často totiž zabúdame, že hlavný profit zo včiel nie je - ako sa všeobecne traduje - zdravý med, ale ich schopnosť opeľovačov, ktorá nám zabezpečuje obživu.
Na záhrade to žije. Je to miesto, kde sa včely medonosné aj divoké, čmeliaky a ďalší užitočný hmyz cíti dobre. Rozmanitosť kvetov, stromov a ďalších planých či nešlachtených rastlinných druhov im poskytuje nielen obživu vo forme peľu a nektáru, ale ponúka aj úkryty k odpočinku a rozmnožovanie. Prečo ich teda neprilákať do našej záhrady?
Keď sa povie "usilovná ako včelička", veľakrát si ani nevieme predstaviť, čo taká včielka počas svojho krátkeho života stihne. Kvôli jednému kilogramu medu nalieta tisíce kilometrov. Ani v úli nezaháľa - čistí svoje obydlie, neustále kŕmi svoju matku, aby mohla klásť vajíčka, stará sa o včelí plod, stavajú si s geometrickou presnosťou svoje voskové bunky a strážia letáč pred cudzími narušiteľmi. Fascinujúca deľba práce vo včelstve uhranula už mnohých z nás. Aj preto sa včelárenie stalo pre značnú časť ľudí celoživotnou náplňou a láskou zároveň.
Nové, prepracované vydanie knižiek nášho popredného špecialistu vychádza v ústrety rastúcemu záujmu čitateľov o včelárenie.
Včelárenie od jari do zimy je kniha plná praktických informácií, cenných rád, krásnych fotografií a názorných ilustrácií. Nájdete v nej návody, ako sa starať o včely počas celého roka a čo najprirodzenejšou cestou sa dopracovať k získaniu kvalitného medu či iných včelích produktov.
Prajete si kvitnúce zelený raj alebo lahodnú zeleninu s čo možno najmenšou námahou? Záhony bez buriny, trávu, ktorá takmer nerastie a škodcov, ktorí zmiznú sami od seba?
Zahradníci a záhradníčky to poznajú: záhrada neprináša vždy len radosť, ale často tiež starosti. A prirodzene aj v záhrade pre inteligentných leňochov je dôležitou témou prevencia a ochrana proti chorobám a škodcom.
Vlastníctvo akéhokoľvek zvieraťa a denný kontakt s ním je spojený nielen s peknými chovateľskými zážitky, ale predovšetkým s mnohými povinnosťami. Autorka sa v tejto príručke snažila nielen vymenovať, ale predovšetkým poradiť, ako sa o zvieratá starať, aby u vás nestrádali a poskytovali úžitok, ktorý očakávate. Chovateľom dáva základné informácie o biológii a správaní oviec a kôz, požiadavkách na ustajnenie a kŕmenie, o problematike reprodukcie, chorobách a ich prevencii. Veľká kapitola sa venuje produktom chovu, ich získavanie a spracovanie. Upozorňuje aj na najnutnejšie administratívne povinnosti.
Brožúra je zameraná na pestovanie obilia a konkrétne sa zaoberá ozimnou pšenicou, ale je zároveň ľahko aplikovateľná aj na iné obilniny.
Je to knižný sprievodca nielen do lesného klubu, ale aj pre učiteľov bežných škôl či rodičov, ktorí chcú čas s deťmi tráviť inak.
Revolucionár jednej slamky je jedinečnou knihou, ponúkajúcou intímny pohľad na prácu a filozofiu jedného z najvplyvnejších prírodných hospodárov - japonského farmára a filozofa Masanobu Fukuoku.
Prehľadná príručka renomovaných autorov ponúka celý rad dôležitých informácií, ktoré sa týkajú všetkých hľadísk chovu psa a starostlivosť o neho. Je určená pre všetkých, ktorí majú radi psov, skúsenými chovateľmi počínajúc a majiteľovi nového šteňaťa končiac.
Brožúrka, ktorá presvedčivým spôsobom a jasnými pokynmi uvedie hľadajúcich do umenia získavať si vlastné semená hospodárskych plodín.
Permakultúra je kreatívny prístup k bohatému a napĺňajúcemu životnému štýlu.
Publikácia sa venuje téme svojpomocnej výroby kompostovacích toaliet.
Autorka v knihe popisuje súvislosti medzi našou sociálnou, ekonomickou, ekologickou a duchovnou krízou a odhaľuje, ako systémový posun z globálnej úrovne na miestnu dokáže tieto zdanlivo rozdielne problémy riešiť súčasne.
Štvrté nezmenené vydanie odbornej príručky o chove kôz v súčasných podmienkach reaguje na všetky zmeny, ku ktorým v posledných rokoch došlo.
Autori v jednotlivých kapitolách podrobne spracovali všetko, čo je potrebné vedieť pre úspešný chov čistokrvných plemien králikov
Kniha vhodná pre záhradkárov, chovateľov, poľnohospodárov, architektov, ekonómov a všetkých ostatných ľudí, ktorí majú záujem na zlepšovaní života na planéte Zemi vás jednoduchým spôsobom uvedie do permakultúry, ktorá je systémom pre navrhovanie trvalo udržiteľných ľudských sídiel.
Chov sliepok, moriek, perličiek, prepelíc, husí, kačíc a pižmovek v domácich malých chovoch.
Súčasťou kultúrneho dedičstva sú bezpochyby aj plemená hospodárskych zvierat. Chovatelia ich u jednotlivých druhov zvierat vyšľachtili veľké množstvo a na vzniku plemien sa okrem kultúrnej vyspelosti prejavovala aj izolovanosť či otvorenosť rôznych území. Veľká rozmanitosť plemien je daná aj rozmanitosťou požiadaviek na úžitkovosť, ktoré sa v priebehu storočí veľmi menili, ale aj rozmanitosťou záľub chovateľov.
Genetika má svoje zvláštne čaro. Dáva vecný obsah spojenie minulosti s prítomnosťou a prítomnosti s budúcnosťou.