- Úvod
 - >>
 - Včelárske potreby
 - >>
 - Knihy
 - >>
 - Včelárstvo
 - >>
 - Včely a jejich biochemická tajemství
 
Včely a jejich biochemická tajemství
Včely sú fascinujúce stvorenia a ich život skrýva biochemické tajomstvá, ktoré sú stále neznáme.
Miloš Kašpar, skúsený včelár a chemik, otvára čitateľom dvere do mikrosveta enzýmov, feromónov, kyselín a medu. Kniha ukazuje, ako včely komunikujú, prečo sa kráľovná kŕmi špeciálnou kašou a čo stojí za účinkami medu manuka. Dozviete sa, ako vosk a propolis chránia úľ a zdravie včelieho spoločenstva.
Autor vysvetľuje zloženie medu, peľu a materského mliečka a odhaľuje chemické procesy, ktoré stoja za ich účinkami. Opisuje tiež, čo včelám škodí, ako kyselina šťaveľová pôsobí proti roztočom varroa a prečo niektoré cukry predstavujú riziko. Vysvetľuje, ako éterické oleje pôsobia na parazity a samotné včely.
Nebojí sa kontroverzie – kritizuje nadmerné používanie liekov a upozorňuje na stratu biodiverzity. Napriek tomu zostáva optimistický a zdôrazňuje, že včely v našej krajine nevymierajú, ale ich počet rastie. Kniha nie je len príručkou, ale pútavým putovaním za pochopením včiel z pohľadu biochémie a modernej vedy.
